Project

Erasmus dla Przedsiębiorców

Myślisz o założeniu własnej firmy lub od niedawna ją prowadzisz?
A może jesteś doświadczonym przedsiębiorcą i chcesz wejść na nowe rynki?
Program “Erasmus dla Młodych Przedsiębiorców” został stworzony właśnie z myślą o Tobie!

Aboutproject

Nowe pilotażowe kierunki: USA, Singapur, Izrael – nabór trwa!

Program finansowany przez Unię Europejską przeznaczony zarówno dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę w biznesie, jak i tych, których przedsiębiorstwa prowadzą od kilku lat. Dzięki projektowi początkujący przedsiębiorcy mają szansę zdobyć nowe umiejętności, doświadczenie i uczyć się od tych, którzy stworzyli prężnie działające firmy.  Natomiast dla doświadczonych przedsiębiorców jest to świetna okazja by nawiązać cenne międzynarodowe kontakty i wsparcia w realizowanych projektach. Wymiana trwa od 1 do 6 miesięcy i realizowana jest na terenie Państw Uczestniczących przy wsparciu lokalnych punktów kontaktowych.

Co możesz zyskać?

• możliwość współpracy z doświadczonym przedsiębiorcą z Twojej branży
  • praktyczną wiedzę na temat prowadzenia własnej działalności
  • zgłębienie takich zagadnień jak: marketing, sprzedaż, księgowość, relacje z klientami, finansowanie
  • feedback na temat Twojego biznesplanu
  • poznanie rynku, wzorców kulturowych i organizacyjnych oraz sposoby funkcjonowania firm w innym Państwie Uczestniczącym
  • międzynarodowe kontakty
  • wsparcie finansowe Komisji Europejskiej
  • możliwość doskonalenie umiejętności językowych

Projectregulations

Jakie warunki  musisz spełniać?

1. Mieć poważne plany założenia firmy lub prowadzić własną firmę od najwyżej 3 lat.
  2. Przebywać na stałe w jednym z Państw Uczestniczących.
  3. Mieć konkretny projekt lub pomysł na działalność w formie gotowego biznes planu.
  4. Wykazywać motywację i chęć do współpracy z doświadczonym przedsiębiorcą z innego Państwa Uczestniczącego.
  5. Zgadzasz się na poniesienie kosztów pobytu za granicą przekraczających wysokość stypendium UE.

Jak aplikować?

1. Przygotuj CV oraz biznesplan swojej firmy.
  2. Złóż wniosek na stronie www.erasmus-entrepreneurs.eu.
  3. Wybierz punkt kontaktowy w swoim państwie.
  4. Znajdź przedsiębiorcę przyjmującego przy pomocy katalogu internetowego (do którego dostęp uzyskasz po przyjęciu do programu) lub zaproponuj punktowi kontaktowemu przedsiębiorcę, z którym masz już kontakt.
  5. Skontaktuj się z przedsiębiorcą przyjmującym i uzgodnij szczegóły swojego pobytu, np. jego datę, cele i program.
  6. Po uzyskaniu akceptacji planu wymiany podpisz umowę o finansowaniu z lokalnym punktem kontaktowym.

Nabór do programu jest prowadzony w trybie ciągłym, aż do wykorzystania funduszy. Zapoznaj się z procesem rejestracji krok po kroku tutaj.

Jakie wsparcie finansowe otrzymasz?

Finansowe wsparcie dla początkującego przedsiębiorcy służy pokryciu kosztów podróży i kosztów utrzymania podczas pobytu. Grant wypłacany jest przez lokalny punkt kontaktowy wskazany przez początkującego przedsiębiorcę (podczas rejestracji internetowej). Początkujący przedsiębiorca oraz właściwy punkt kontaktowy zawierają umowę, w której określone zostaną szczegóły dotyczące grantu oraz sposobu płatności (np. płatność częściowa na początku pobytu, płatność miesięczna itp.). Wysokość wsparcia finansowego jest obliczana na podstawie stawki miesięcznej i odzwierciedla ogólne koszty utrzymania w państwie pobytu.

Pobierz tabelę z kwotami wsparcia finansowego przysługującymi dla poszczególnych państw pobytu  tutaj.

Kontakt:

Monika Serkowska